Hjemme kompostering er ypperlig om du har et eget drivhus eller bare ønsker å dyrke på friland og trenger ekstra næring. Komposten din hjemme vil være et kjærkomment inslag til dine planter og hva er ikke bedre enn å starte med kompostering og jordforbedring? Ønsker du å sette i gang så er det par ting man burde sette seg inn i først. For eksemple så er meitemarken som kjent en viktig del av jordbiologien og bidrar til flere fordeler i jorda. Høy mikrobiell aktivitet i jorda og tilstedeværelse av mark bidrar til økt omdanning av plantemateriale, bedre jordstruktur og økt lufttilførsel som er nødvendig for omdannelse av kompost. Det finnes opptil 19 ulike arter av meitemark i Norge og hver av de har forskjellige levevis og preferanser på hva de spiser. For eksempel vil enkelte arter spise mest planterester, mens andre foretrekker å prosessere jord. På høsten når treet slipper bladene vil så mye som 90 prosent av det som faller på bakken bli omdannet av meitemark fram til året etter.

Ønsker du å sette i gang med egen kompostering hjemme og du har en kompostbinge, finnes det noen tips man kan sette seg inn i før man går i gang med prosjektet. For å lykkes i størst mulig grad med komposteringen er det spesielt fire punkter som er viktige:

  • temperatur
  • fuktighet
  • pH
  • oksygen

Temperatur: For å oppnå god trivsel hos marken burde temperaturen ligge på mellom 15 og 25 grader. Marken overlever opp til 35 pluss grader, men den optimale temperaturen er imidlertid på rundt 25 grader celsius. Aktiviteten i kompostbingen vil avta med temperaturen og bikker det under null grader vil det være fatalt for marken.

Fuktighet: en tørr jord vil ha mindre mikrobiell aktivitet enn fuktig jord og derfor er det viktig å ha tilstrekkelig og riktig mengde vann i komposten, helst over 50%. Meitemarken trives best når fuktigheten ligger på mellom 80-90 %. En relativ enkel test man kan utføre selv for å kartlegge fuktigheten i jord er å ta en håndfull med jord og klemme den sammen. Hvis det drypper vann fra hånda indikerer det at vannprosenten er over 90%. I dette tilfelle vil marken ha utfordringer med tilstrekkelig respirasjon da den hovedsakelig ånder gjennom huden. Er vannmetningen for høy, dvs alle tilgjengelige porene er fylt med vann vil komposteringen i tillegg gå over til å bli anaerob (uten lufttilgang). Kjennetegnet på det er blant annet vondt lukt fra komposten (ammoniakk).

pH: burde være mellom 5 -9, ideelt liker marken seg bedre i det nedre sjiktet. Her kan man enkelt måle pH med en pH tester for hjemmebruk.

Oksygen: Komposten burde vendes og luftes med jevne mellomrom slik at man opprettholder den aerobe komposteringsprosessen. God struktur i det organiske materiale er fordelaktig for oksygeninnholdet i jorda og det kan man oppnå ved å tilsette godt oppkuttet organisk materiale. For eksempel vil halm som er kuttet opp øke porøsiteten i jorda og bidra til lettere omdanning.
Selv om meitemarken er ypperlig til å omdanne våre matrester og annet plantemateriale er det en del ting fra kjøkkenbenken som ikke burde finne veien til kompostbingen. Store kjøttbeinrester fra middagen, eggeskall og sure skall fra for eksempel appelsin eller sitron skal man være forsiktig med. For mye av sitrusfrukter og lignende vil føre til forhøyet saltinnhold i jorda. Alternativt er det mulig å dele det opp prekompostere noe av avfallet før man tilsetter det i kompostbingen.

Om du synes kompostering ser spennede ut og du ønsker å starte opp, hvorfor ikke anskaffe en av oss? Drivhusmesteren har flere kompostbinger på lager, for eksempel denne her: