Vi i Drivhusmesteren vet hvor viktig det er med riktig jord for å dyrke sunne og friske planter. Derfor anbefaler vi moldrik, finsiktet og torvfri jord som er næringsrik for dine vekster. God jord legger grunnlaget for en vellykket hage i drivhuset ditt.
Men hva er egentlig god jord?
Allerede på Darwins sin tid var det en anerkjent forståelse av viktigheten til organisk materiale i jord og hva slags virkning det hadde på avlinger. Det ble nøye beskrevet hvordan topplaget av en god jord så ut, hva den bestod av og ikke minst hva som bidro til dannelse av en slik jord. Senere, i 1761 ble ordet humus definert som «det døde og nedbrutte organiske materialet i jorda» av den anerkjente forskeren Wallerius. I vår tid har flere og flere publisert artikler og tidsskrifter om samspillet mellom organisk materiale i jord, jordaggregat oppbygging og hvordan det påvirker vann og næringskretsløpet.
Samtidig som forskere påpeker fordelene med organisk materiale i jord observeres det et stadig økende press på jord og jordsmonn. Blant annet ser vi mer til klimaendringer noe som setter et ytterligere press på jord og vår på matproduksjon. Å brødfø en stadig voksende befolkning, samtidig som vi skal ta vare på og verne om økosystemtjenestene har vist seg å være en utfordring. Derfor, i 2015 erklærte FN det «Internasjonale År For Jordsmonn», med et økt fokus på jordsmonn helse, produktivitet, utfordringer og status på jordsmonnet omkring i verden.
Men, hva kjennetegner egentlig en sunn jord? En sunn jord er en produktiv jord og en produktiv jord kjennetegnes ved et rikt innhold av organisk materiale som sakte brytes ned og frigjør næring til plantene etter behov. Fordelene ved tilførsel av organisk materiale er mange; flere studier har vist at ved å tilsette organisk materiale i jord vil man oppnå høyere avlinger, spesielt i økologisk landbruk. Videre vil økt organisk materiale i jorda fungere som en buffer mot klimaendringer og ustabilt vær som har blitt mer og mer fremtredende i senere tid. Økte nedbørsmengder kan føre til utfordringer for bonden som for eksempel jorderosjon og avlingstap. Jorderosjon der jordsmonn blir vasket ut fører til tap av viktige næringsstoffer i tillegg til eutrofiering av vann og vassdrag. Et tiltak mot jorderosjon og utvasking kan være å tilføre organisk materiale; flere studier har vist at dette er med på å forebygge erosjon ved å bygge opp jordaggregater og samtidig øke vannholdingskapasiteten i jorda.
Videre må jorda være et godt vekstmedium for planene slik at disse er mer hardføre mot sykdomspress. Selv om plantene har tilpasset seg ulike skadedyr og sykdommer gjennom en lang evolusjonstid er det dessverre ikke alt plantene klarer å håndtere selv. Avlingstap som følge av pathogener og skadedyr er et verdensproblem som truer matsikkerheten og det er estimert at ca mellom 20 og 40 prosent av avlingene går tapt hvert år som følge av dette. Riktig forvaltning av jorda er derfor et viktig virkemiddel i sykdomsforebyggende arbeid og inkluderer blant annet tilførsel av organisk materiale og vekstskifte.
Klimaendringer, befolkningsvekst og pathogener er noen av de utfordringene vi har nevnt her som vi står ovenfor i dag. Skal vi klare å håndtere de på en riktig måte er det viktig at vi anerkjenner at jord og jordsmonn er noe som vi bør satse på mer i framtiden. Økt tilførsel av organisk materiale kanskje ikke løsningen til alle disse utfordringene, men det har utvilsomt mange fordeler for jorda og matproduksjonen. Vi i Drivhusmesteren anebefaler derfor å bruke moldrik og god jord av topp kvalitet med en sammensetting av både organisk materiale og kompost som vil bidra til en sunn og god jord for plantene dine i drivhuset.